Tandplaque veroorzaakt tandvleesontsteking: gingivitis. Dit kan zich uitbreiden naar het kaakbot. Tandvlees laat daardoor los van de tanden en kiezen en veroorzaakt ontstoken diepe pockets. De ontsteking breidt zich ongemerkt verder uit onder het tandvlees. Daardoor gaan de vezels kapot en wordt het kaakbot afgebroken: paradontitis is dan een feit.
Slechte mondhygiëne, roken en genetische aanleg hebben grote invloed op het ontstaan van paradontitis. Maar ook diabetes en stress zijn risicofactoren. Zwangere vrouwen die last hebben van oppervlakkige tandvlees ontsteking (gingivitis) hebben ook een verhoogde kans parodontitis te ontwikkelen.
Parodontitis zorgt ervoor dat kaakbot oplost en dat tanden en kiezen los komen te staan en zelfs een kunstgebit kan het gevolg zijn. Ook bewijst onderzoek dat de bacteriën in tandplaque hun werkterrein kunnen uitbreiden naar bloedvaten en organen in het lichaam. Hierdoor neemt de kans op aderverkalking, een hartinfarct, hartontsteking (endocarditis) en een beroerte toe.
Parodontitis is door een combinatie van een goede mondhygiëne en behandeling door een mondhygienist te stoppen. Ik breng eerst de ernst van de situatie in kaart door de diepte van de pockets te meten. Vervolgens behandel ik het tandvlees waar nodig. Bij ernstige gevallen verwijs ik u door naar een parodontoloog.
Belangrijk: bij parodontitis gaat weefsel verloren wat niet weer aangroeid, voorkom een kunstgebit! vroegtijdige behandeling is daarom enorm belangrijk!